Det stora inlägget om foil

Då var det dags! Två veckor av fantastiskt fina alster med foil och jag tänkte försöka mig på att göra någon sorts sammanställning över vad vi testat och hur det fungerat. Jag har förstått att många av oss kämpat och testat det mesta vid det här laget, vissa har fått mersmak och andra är nog nöjda ett tag ;)

Om vi skulle kora en vinnare av tekniker för att fästa foil tror jag nog att rub-ons vinner. Det verkar tveklöst vara det enklaste sättet att få foliedetaljer på alster. Inget kladd eller stök! Flera av oss testade lite olika typer av fästmaterial som lim, tejp och tejpark men även sticky embossing powder. Vi har dessutom testat att använda vanligt embossingpulver och laserutskrifter, båda med en vända i lamineringsmaskin eller minc.

Det jag själv noterade vid lite experimenterande med Thermowebs adhesive-penna var att det blev så mycket enklare att få folien att fästa om man låter limmet torka en kort stund (och undvika tjocka lager om möjligt) innan folien appliceras och även behandlar med tryck innan arket tas bort, tex genom att köra igenom en BigShot (utan att använda några dies). Det funkade även hyfsat att gnugga med nagel eller falsben. Om limmet inte hinner torka tillräckligt innan folien läggs på så tenderar hela arket att fastna i limmet eller så följer folien med arket istället för att stanna på limmet.

Andra upptäckter som gjorts under veckorna är att Versamark ink fungerar mycket bättre än Emboss-it dabbern för att få sticky embossing powder att fästa. Eftersom Emboss-it är tjockare så torkar den långsammare och upplevdes att aldrig riktigt torka vilket resulterade i kladd och problem med att få folien att fastna. Versamark ink fungerade däremot bättre men gav inget heltäckande resultat så som andra metoder gör.

Jag upplevde en viss skillnad mellan Primas rub-on foil och Thermowebs deco foil i kombination med olika sätt att få det att fästa. Primas foil är tunnare och tål inte värme, det blir foil överallt om den går igenom en laminator till exempel. Jag tyckte även att en del lim/tejper gick igenom folien och gjorde ovansidan mer kladdig och matt. Där gillade jag Thermowebs foil bättre som gav ett slätare slutresultat:

Therese_220417_7942.jpg
Det gröna hjärtat är gjort med Thermoweb och de andra två med Prima.

Även Heidi Swapps foil är lite tjockare än Primas och tål värme på samma sätt som Thermowebs, vilket inte är så konstigt eftersom Heidi Swapp säljer foil och minc-maskinen som applicerar både tryck och värme för att få folien att fästa.

Som du kanske märkt så finns det många olika sätt att använda och fästa foil på olika alster eller dekorationer. Nedan finns en tabell med olika tekniker och vilka verktyg de fungerar med. Notera dock att Primas foil inte tål värme och bör inte användas till de tekniker som kräver värme!

Tryck

(tex med falsben eller stansmaskin)

Tryck och värme

(ex. lamineringsmaskin)

Dubbelhäftande tejp/tejparkx
Rub-onsx
Lim/klisterx
Embossingpulver (vanligt som smälts först)x
Sticky embossingpulver

+versamark ink

x
Thermoweb adhesive penx
Emboss it-dabber +Sticky embossingpulver

(vanligt embossingpulver se ovan)

x
Laserutskriftx

Tidigare blogginlägg om foil

Ett äldre inlägg om foil och sticky embossing powder av Jennie

En jämförelse mellan olika tillverkare av Jennie

Malin har testat lite olika tekniker med foil

För att hitta fler inlägg och inspiration kan du använda etiketten “foil” eller använda denna länk: https://pyssloteket.wordpress.com/tag/foil/

Hoppas detta är till hjälp att hitta den teknik som passar dig bäst i foliedjungeln. Ibland kan det enda sättet vara att våga testa och experimentera!

Villhöver du lite mer foil eller tillbehör? Här hittar du hela Pysslotekets sortiment!

Nu ska jag prova primas rub-ons och folie, det verkade så enkelt och snyggt när både Ullis, Babsan och Malin visade upp sina alster!

tanttherese

One thought on “Det stora inlägget om foil

Comments are closed.